Què és el CES?

  CES significa Comunity Exchange System (és a dir sistema d’intercanvi comunitari)

 

Què és?

El CES és simplement un programa informàtic que anota les transaccions que les persones duen a terme. És a dir, és un programa que contabilitza els intercanvis utilizant una moneda que no és física, és purament virtual.

Per què utilitzar una moneda pròpia?

Les raons d’utilizar una moneda pròpia son moltes. En pots trobar algunes en aquesta entrada anterior: La moneda social: un capritx o una necessitat?

Funcions bàsiques.

El CES principalment contempla dues funcions bàsiques:

  • És un sistema de banc online.
  • És un mercat on tothom pot oferir i demanar el que té i necessita.

Filosofia de l’intercanvi

És un sistema d’intercanvi de suma zero. És a dir, si sumem totes els comptes de cada persona, la suma total és zero.

Per entrar a la comunitat s’ha d’oferir alguna cosa. És a dir, s’ha de garantir que pots acumular crèdit. (saldo positiu)

Per començar a intercanviar no fa falta que tinguis un balanç positiu, sempre hi quan ofereixes alguna cosa. La quantitat màxima de saldo negatiu va en funció dels intercanvis que has fet. (Inicialment -20eM)

També pots acumular saldo positiu bescanviant euros per ecos, d’aquesta manera també es dóna liquidesa en euros a l’Ecoxarxa que utilitza per fer compres col·lectives. (Aquesta opció sols és vàlida en període de transició, de moment indefinit.)

És un banc totalment transparent. La especulació no hi té lloc, ja que tothom pot saber les quantitats individuals i del col·lectiu en circulació.

Podeu trobar més sobre la filosofia a la guía del CES o a la pàgina principal, (ambdos només disponibles en anglès)

Comunitats existents?

A Catalunya existeixen 18 Ecoxarxes cadascuna amb el seu respectiu CES, a la península existeixen més de 50 Comunitats d’intercanvi, i en el mon existeixen 346 Comunitats. Algunes més actives que d’altres.

Com es relacionen les comunitats?

Cada comunitat decideix si es vol relacionar amb altres comunitats. És a dir si acceptar intercanvis. A l’ecoxarxa de Lleida aquests intercanvis son permesos.

A banda, cada membre de la comunitat pot fer intercanvis entre els altres membres de la mateixa comunitat.

Com es realitzen els intercanvis entre comunitats?

El CES fixa el valor de les diferents monedes que s’utilitzen en l’equivalent a la moneda nacional lligada a un període de temps. (per exemple l’euro del 2011) i d’aquesta manera fa equivalents entre les diferents monedes mundials  del propi CES que no venen influenciats per la volatilitat de les monedes corrents.

La comunitat de Lleida: Ecoxarxa de Lleida

Cada bioregió té un CES propi i escolleix el seu funcionament. A Lleida els límits d’aquesta bioregió no estan molt ben definits, però a l’espera de la creació de noves Ecoxarxes veïnes, l’Ecoxarxa de Lleida és tradueix a la Regió de la Plana de LLeida.

Amb qui puc intercanviar?

Depenent de si el CES és obert o tancat (ho decideix l’assemblea.) Si és obert amb tot el món. Si és tancat, sols amb els propis membres de la comunitat.

L’Eoxarxa de Lleida utilitza el CES de forma oberta.

Fer-me de l’ecoxarxa de Lleida?

Fer-se de l’ecoxarxa de Lleida signfica exclusivament que tindràs un nº de compte CES (de l’estil “LLDA1234”) per tal de poder fer els intercanvis utilitzant la moneda social de Lleida (el marreco, eM)

Tot i això, també existeix la possibilitat de formar part de Nucli Local de l’ecoxarxa de Lleida, situat a Lleida capital (seu a la Biotiga). Això sí que té un cost al mes, i el podeu consultar a “fer-se soci”.  Encara que inicialment el formar part de l’ecoxarxa i del nucli local es pot confondre, queda clar que existeix una diferència.

Com Funciona?

Cada persona té un número de compte (de l’estil LLDA1234) i una contrasenya, i accedeix al seu tauler de control mitjançant la direcció: www.ces.org.za

Des del seu tauler pot:

  • Cobrar-se una venda
  • Veure/afegir oferetes i demandes.
  • Consultar els saldos de totes les persones. (Els detalls sols son consultables del nº de comptes públics)

El que no pot fer és: pagar. La principal tasca del CES es generar confiança entre persones, i amb aquest precepte deixem de pagar per tal de deixar que l’altri cobri la quantitat acordada.

Així doncs s’ha de recordar que quan es fa un venta, després s’ha de cobrar-la mitjançant el web. (s’està estudiant la possibilitat d’incorporar targetes adaptades al funcionament del CES 2.0, a partir de la primavera 2012)

Nota: Fer una venta també inclou fer un bescanvi d’euros per ecos. En aquest cas el venedor seria la persona que dóna els euros, i el comprador el “SP Gestió Econòmica” i el seu número de compte és LLDA9004.  Per més info sobre bescanvis primer contacte amb la moneda social

  • Per més consultes sobre el CES: info@community-exchange.org (consultes en anglès)
  • Per més consultes sobre el CES i l’Ecoxarxa de Lleida: lleida@ecoxarxes.cat o bé a la Biotiga.
Anuncis
  1. Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: